Eva Vila

Directora de cinema, guionista i música española.

El 2008, el seu primer llargmetratge documental, B-Side: la cara B de la música en Barcelona (2008), es va presentar als festivals internacionals de Rotterdam, DocLisboa, Cali, Varsovia, Cagliari i In-Edit Barcelona, així com també al cicle de cinema de la National Gallery de Washington i la Universitat de Nova York, on va rebre bona acollida. Aquesta pel·lícula s'endinsa en els processos de creació musical i en el recorregut que hi ha fins a la interpretació final amb música contemporània o jazz vanguardista.

La formació musical de l'Eva Vila li proporciona a les seves pel·lícules un component musical que fa que l'espectador gaudeixi d'una forma diferent de les imatges. Hi participen músics de l'experimentació, la improvisació i l'avantguarda musical catalana, com Joan Saura i Oriol Perucho, en el que es coneix com «ciutat creativa».

L'any 2009 va tornar a utilitzar la seva formació com a crítica d'art i musical en el documental sobre la vida del compositor català Josep Soler i Sardà a El espacio de uno mismo.

El 2012, Eva va realitzar Bajarí (Barcelona en llengua caló), una pel·lícula en la qual planteja el sentit de pertinença a una comunitat determinada, la dels gitanos catalans, un entorn proper però amagat de la Barcelona més desconeguda. ​Va ser nominada dins la categoria a Millor Pel·lícula Documental en els Premis Gaudi de 2013.

L'any 2016, la seva obra Penélope Viatge a Ítaca (o a Santa Maria d’Oló, d'on era la seva àvia) es va estrenar dins la Secció Oficial a concurs del 14è. Festival de cine europeu de Sevilla. ​Amb aquesta obra va intentar reescriure l'Odissea adaptada als nostres temps.

A més a més de dirigir les seves pel·lícules, participa i col·labora en nombrosos projectes. Va fer de productora delegada de les pel·lícules d'Isaki Lacuesta, Mercedes Álvarez i Ricardo Íscar entre d'altres. També va treballar a pel·lícules col·lectives realitzades per Víctor Kossakovsky, Claire Simon, Avi Mogravi i Sergei Dvortsevoy en col·laboració amb la Universitat Pompeu Fabra, on coordina des del 2003 un Màster en Documental de Creació, i on va participar en el desenvolupament de projectes al costat de Joaquim Jordà i José Luis Guerín.

Participa en projectes expositius i discogràfics, i és membre del grup de professionals independents que constitueixen el comitè executiu del Consell de Cultura de la Ciutat de Barcelona.

Filmografia:

  • 2008: B-side: Music in Barcelona. Documental.
  • 2009: El espacio de uno mismo. Documental.
  • 2012:Bajarí. Documental.
  • 2016: Penélope. Llargmetratge.

Darrera actualització: 31.10.2019 | 09:14