Daniel Palomeras

Nascut a Oló el 1949, metge a Ripoll, és autor de relats infantils i juvenils de la decada del 90, però també és novel·lista, articulista i autor d'un diccionari mèdic. Col·labora habitualment amb mitjans de comunicació, revistes científiques i culturals: El 9 Nou, El Punt, La Vanguardia i Taleia.

Ha guanyat els premis J.M. Folch i Torres amb El secret del comte i el Gran Angular amb El temps feliç.

Publicacions literàries

A El secret del comte, l'aventura d'en Gerard, la Maria i els seus amics al peu del Montgrony, ha estat la narració que ha permès una entrada més amena de la llegenda del comte Arnau a gairebé totes les escoles del país.

 

A Veles corsàries evoca tot un món banyat atemporalment per les aigües de la mar Mediterrània i narra l'extraordinària aventura d'en Genís i en Sebastià en el món exòtic i llegendari de la primeria del segle XVI. Un món ple de rics mercaders, de corsaris, de pirates i de captius: un univers en el qual la llei era imposada pel més fort i per qui millor coneixia l'art de navegació.

Amb El temps feliç s'endinsa en el món dels trobadors amb un relat que es manté en les mateixes constants de rigor historicofilològic i d'originalitat creativa en les versions de poemes d'aquell temps.

 


El 1990 va publicar la novel·la L’automòbil negre, una intriga coral en la societat de principis del segle passat. Passions soterrades i interessos explícits marquen el batec vital d'una vila i de la seva gent, que en vint-i-quatre hores ens van descobrint la xarxa subtil que els uneix i els empresona. Contactes i distàncies quotidians es veuen trasbalsats per l'esclat de rancors forjats en el silenci. L'arribada de l'automòbil negre de l'amo de la fàbrica, que coincideix amb la notícia del fosc assassinat d'un sindicalista de la vila, ens mena per l'entrellat dels ressorts personals i col·lectius.

Després d'onze anys de silenci va ser finalista del Premi Crexells l'any 2016 pel llibre Hollister 5320. És la història d'un home malalt, a qui acaben de fer una colostomia, que emprèn un viatge al seu poble d’origen per esclarir alguns secrets de família relacionats amb la Guerra Civil i els silencis habituals dels llocs petits. Estructurat en dos temps, els pocs dies que dura el viatge de retorn al poble i tota una sèrie de flashbacks, el relat ens va desgranant l’horror d’una vida trasbalsada per la intolerància i l’autoritarisme. Escrita amb sobrietat i elegància, la història va pujant d’intensitat fins a les escenes finals, que són terriblement colpidores.

Darrera actualització: 31.10.2019 | 07:43