Virginia Palomo

Virginia Palomo, nascuda a Santa Maria d'Oló al 1966, va estudiar filologia catalana a la Universitat de Barcelona i actualment és professora de Llengua catalana a l'Escola Joviat de Manresa. A l'any 2009 va publicar la novel·la Joies i dagues i després va participar en l'elaboració d'una col·leció de llibres de cultura per a infants, Petites històries de Catalunya. (La podeu trobar a la xarxa aquí: https://plus.google.com/116515797808539221414)

La seva primera novel·la Joies i dagues, publicada el febrer de 2009, ens situa ja encetat el segle XVI. Després de la mort de l'avi Bernat, la Joana haurà d'ingressar, en contra de la seva voluntat, al monestir de Santa Eugènia de Montamat. La seva vida corre un perill terrible entre aquells impenetrables murs i ella ignora el per què. Una petita capseta que li va donar el seu avi abans de morir, i unes instruccions molt clares d'abandonar el monestir el dia del seu setzè aniversari per reunir-se amb una tal Geralda al cim de la Forca Negra, seran la clau de volta de tant de misteri. Inesperadament, es desencadenaran un seguit d'estranys i terribles esdeveniments i la Joana haurà de fugir del monestir abans d'hora. En la seva aventura, no estarà sola: en Ferran, fill d'un mercader de teles, i en Galzeran, un mariner saltamarges, l'acompanyaran en el seu viatge i l'ajudaran a resoldre l'enigma que pesa sobre la seva família. Però l'ombra del mal del passat rondarà sempre molt a la vora: unes joies de l'arqueta d'un màrtir cristià, una daga amb l'empunyadura d'un cap de lleó, un beneit que no té conscìència del bé ni del mal, un sàdic mut, un esguerrat amb desig de venjança i justícia, un religiós sense escrùpols i diversos assassinats complicats de resoldre faran que els somnis de la Joana i de la seva família siguin difícils d'esdevenir una realitat.

La col·lecció Petites històries de Catalunya consta de 13 volums il·lustrats per Pilarín Bayés, dedicats a la nostra cultura: els artistes, les tradicions, els escriptors, la història, la llengua, la terra... El volum dedicat als grans artistes, el tercer de la col·lecció, se centra en Salvador Dalí i en Joan Miró. Pel que fa a Dalí, resseguim la trajectòria del genial pintor empordanès a través dels alumnes d'una classe de quart de primària, que descobreixen la seva desbordant creativitat i l'obsessió pels rellotges, els pans i les formigues; la importància dels somnis en la seva obra i l'abast universal de la seva pintura. I també resseguim els escenaris que han marcat l'obra de Miró, des de Barcelona fins a Mallorca passant per Montroig del Camp i París, i els colors, les formes i la llum especial de les pintures i escultures d'aquest català genial.

Darrera actualització: 31.10.2019 | 07:57