Llegendes de la Bruixa de Berengueres

Segons es diu, a la masia de El Berengueres hi havia viscut una bruixa molt coneguda per les seves malifetes. Aquesta bruixa era especialista en el mal d’ull per a les persones, i per esverar el bestiar tot provocant estralls amb les ovelles. Es veu que era capaç de prendre la forma de marrà o de gall blanc per a poder fer les seves malifetes.


Un pastor que vivia lluny de la casa el Berengueres, cada dia, quan anava a tancar les ovelles al corral, apareixia un gall molt gros i blanc que espantava molt al bestiar.
El pagès, desesperat, li va demanar ajuda a un noi veí seu. Aquest noi, després de saber què li passava al pagès li va dir que ell s’encarregaria de resoldre el problema del gall. El dimarts següent, el noi es va presentar a casa del pagès amb una escopeta carregada amb bales beneïdes. En veure el gall, el noi va disparar a les cames del gall i aquest va desaparèixer.
L’endemà els veïns del Berengueres es van trobar a la dona enllitada, doncs tenia una bala a la cama. La bala era la que havia disparat el dia abans el noi a les potes del gall. D’aquesta manera la gent de les rodalies van poder descobrir que la dona que vivia al Berengueres era una bruixa.

Un dia es va creuar amb una nena petita i d'amagades li va dir a la orella "ets molt bonica, però no tens gents de salut!".
L'endemà la nena va emmalaltir. Poc a poc va deixar de menjar i els remeis que li donaven els seus pares no feien efecte. Quan li quedava ja molt poques forces, la mare li va comentar la situació a la veïna que de seguida va pensar que estava embruixada i li va preguntar si la seva filla havia parlat amb la bruixa de Berengueres.
Al preguntar la mare a la filla li va contestar que no havia parlat amb ella però que ella li havia dit "ets molt bonica, però no tens gents de salut!" al oida.
De seguida la mare va tornar amb la veïna que va confirmar que la nena estava embruixada i pateixia de mal d'ull. Per ajudar a la nena van fer venir el Capellà i el mossèn que van recitar oracions per desembruixar-la. A partir d'aquell moment l'estat de la nena va millorar.
Llavors el capellà va ordenar portar a presó de la bruixa per protegir la població. Quan els soldats van anar a buscar-la es va agafar tan fort d'un gantxo de la xemeneia que per poder-la portar a presó van haver d'arrencar la xemeneia sencera.
 

Si voleu saber més de la historia de les bruixes en aquesta zona podeu fer la Ruta de les bruixes de Santa Maria d'Oló confeccionada per Cooltur, més informació aquí.

 

 

Darrera actualització: 19.04.2018 | 09:17