Plaga del Bernat Marbrejat (Halymorpha halys)

Dimecres, 21 d'octubre de 2020 a les 00:00

Tal com us hem anat informant, a Catalunya vam detectar l’any 2016 la plaga del bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys), del qual tenim constància actualment que ja és present a 133 municipis de Catalunya. Fins a aquest any 2020, la plaga era localitzada principalment a l’entorn urbà, lloc on es desenvolupa i reprodueix. A l’estiu, personal tècnic del DARP, l’IRTA, les Agrupacions de Defensa Vegetal i agricultors l’han localitzada en diferents parcel·les de cultius de fruita dolça, fruita seca i horta, cosa que representa un risc molt elevat per a aquests cultius. Fins ara, hem anat coneixent-ne la distribució i propagació al nostre territori a través de les comunicacions d’aquelles persones que s’han interessat a reportar les deteccions de bernat marró marbrejat mitjançant correus electrònics, trucades i espai web: https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted. Un exercici de ciència ciutadana que hem valorat molt, ja que ens ha informat fins ara de manera precisa sobre la seva distribució.

A la tardor, és quan aquest bernat busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar-hi l’hivern; tot i que és molest i crea alarma, no pessiga les persones i no representa cap risc per a les persones ni els animals.

És molt important que les persones tinguin clar que han de destruir els individus capturats, ja que això ajudarà a controlar-ne les poblacions i aquest fet beneficiarà la sanitat dels nostres conreus.

Aquests insectes es poden capturar amb relativa facilitat amb un aspirador o escombrant-los a primera hora del matí o a darrera hora del dia, ja que en aquests moments es mouen més lentament a causa que la temperatura ambiental és més baixa; al migdia, estan més actius, costen més de capturar i volen. Un cop capturats, es poden submergir en aigua i sabó o, simplement, deixar-los dins d’una bossa exposats al sol. No és recomanable l’ús de productes insecticides.

Darrera actualització: 21.10.2020 | 08:19