L'arquitectura modernista

El patrimoni modernista d'Oló es força important per un poble d'uns 1.000 habitants, consta d'edificis d'arquitectes com Josep Puig i Cadafalch, Eduard Balcells o Ignasi Mas Morell.

Podem començar la ruta per l’arquitectura modernista amb la fàbrica Sauleda (antigament anomenada "El Borràs"), obra de l'arquitecte Ignasi Mas i Morell, que conserva dues interessants façanes.

 

Dins el casc urbà hi ha una sèrie d'edificacions aixecades durant les primeres dècades del segle XX amb influències modernistes, com el Centre Recreatiu i l'edifici de "Telèfons", antiga casa M. López (Av. Manuel López 2 i 4 respectivament), l'edifici del carrer Josep Sauleda Roca núm. 10 o el del carrer Major núm. 6.

Podem trobar obres de Josep Puig i Cadafalch que, a part de restaurar la capella romànica de Sant Jaume de Vilanova, també va deixar dues obres tardanes: la Torre de Vilanova i la capella de la Santa Creu de la Rodoreda.

I per acabar, parlarem de la masia Rocabruna o Torrebruna, la va fer construir el comerciant tèxtil Joan Gorina i Sans per l'arquitecte Eduard Balcells Buïgas entre 1918 i 1920 al costat de l'antiga masia del mateix nom, amb la qual es troba unida mitjançant un corredor alçat fet en pedra. 
És un edifici de planta quadrada, d'aspecte casteller, amb torres i galeries que imiten les fortaleses medievals i elements esculpits d'estil neoromànic, neogòtic o modernista. L'interior, avui buit, és centrat per una gran escala de pedra picada, que acaba imitant un claustre. La llum hi ve donada per una impresionant cúpula ornamentada amb vitralls amb escenes al·lusives a les quatre estacions. Compta amb una capella goticista dedicada a sant Jordi.

Darrera actualització: 31.07.2019 | 11:36